Je interesantne, že daftere mena še daju rozdzeľic na dva polki a tak še može potim stac, že še dvome rečuju o jednej a tej istej žeňe, ľem to ňeznaju, bo každi ju vola dajak inakši. Ku prikladu moju mamu zme šicke volali jak Inge a moju šesterňicu jak Borgi, hoc v občanke mali jednake meno Ingeborg. A tak aj na Adelheid kričeli pri Bodenze Deli, aľe pod Materhornom Hajdi. No a na Vetrovej uľici v Ľevoči bivala (a to je historka dakedi z roku tišic dzevecto pejdzešat) jedna cetka, co hodzila v parni tidzeň na bikaver do kupeľoch na Šišpľac a šatňarki ju tam poznali jak Bruni a v ňeparni tidzeň hodzila varic do Ľevočskeho domu, dze ju v kuhiňi oslovovali Hilda. Ostava ľem pridac, že na ratuši v rodnim lisce mala meno Brunhilde, cez dzeň na kupalisku še išli ľevočske hlopi zabic za jej paradnu figuru, zato jak v Ľevočaku navarila na večeru hrahofku, ta obločiki na šlafcimroch na Vetrovej uľici mušeli zostac otvorene dokoran a jak fukal vjeter z juhu, ta šmerdzelo až pri kosceľe na Marijanskej hure.
Co idze do hrahofki?
žolti hrach, šmaľec, cebuľa, murna, petruška, por, bobkovi ľisteček, cali čarni peper, majoranka, koška zo slaňini, viršľe, žeľene narezane z petruški, soľ, dafto dava gruľe, Hilda davala s hľebom, dakemu aj s veľku bošu a dafterim aj z laski.
Jak še toten „vetrovi“ zazrak robi?
Hrach še muši aspoň dzešec hodzini močic vo vodze a potim ešči das dva hodzini varic, žebi nežgvirčel medzi zubami, ta že kedz scece mac hrahofku dakedi kolo dvanastej na obed, ta nastavce vekerku, jak še hvari na polnočnu. Hrach namočce, aj so slaňinovu skurku a bobkovim ľistečkom do harenca s vodu, odložce bokom a ľehňice spac, žebi sce vladali o dzešatej na Šišpľacu pokukac na Bruni, jak še tam špaciruje kolo bazena v dvojďjelnich plafkoch (co bulo ftedi kedz kus, ta take odvažne, jak nadavac na Stalina). Jak še zamračilo a Bruni nacahňe župan, vracice še domu, narežece cebuľu na male kusečki a možece poplakac, ľem ňerevac, bo treba isc po šmaľec a slaňinu a na sujdoch do pivňici še ňešveci (a fto hňedka na uvod dzigňe, ta už f ten dzeň ňenavari). Jak še podarilo, ta v perfšim harencu šmaľec roztopice na peciku, cebuľu kuščičko posmažice, pridace na kocečki narezanu murnu a petrušku, osoľice a podinstujece das fertaľ hodzini.
Inteľigenci f tim istim čaše (jak še hvarelo v Amerike „inlajn“), daju na pec varic aj harenc s hrachom, slaňinu a bobkovim ľistečkom, mudrejše to zrobja „vavremja“, žebi ňemali potim probľemi s kadrovim profilom. Ešči, že tota žeľeňina ma rozum, bo mekla, mekňe a budze meknuc furt jednak dluho v Ňujorku na volstrít ilévn, abo v Moskve na tangaňke dvunacať, abo v Ľevoči na Vetrovej dvanasc. Daftere teraz možu pokukac do ďejepisu i zemepisu, žebi znali, dze zme še prešpacirovali a za ten čas (jak prejdu das dva hodzini) še nam hrach fajňe uvari a aj kuščičko rozvari, calu zmesku možece viľac kompletňe do perfšeho harenca, poradňe pomješac a varic pomaľučki daľej, ľem ňezapomňice prisipac najzdrafšu slovensku drogu- majoranku.
Potim treba zapomnuc na Hildzino dvojďjelne plafki a hlavňe na obsah v ňich a kukac sem tam na hodzinki, bo jak prejdze hodzina a pol, pridace do poľevečki na koľeska narezani porik a das pejc minuti pred samim koncom i nadrobno nasekane žeľene z petruški a na koľeska narezanu viršľu (najľepši špisku), žebi zme aj s vareňim zostali, jak še hvari v rodnim kraju. Akurat, že v Ľevoči s tim budu mac problem, bo našo mudre politicke hlavi to vimišľeli tak famozňe, že Novejša je v kraju Košickim, Ľevoča v Prešovskim, no a mi ostatne, co mame v hlave ňeľem mozeg, aľe aj rozum, ta bivame šicke na Spišu. Presňe tak, jak aj Hilda, co ma sice plafki z dvoch ďjeloch- horni „Na Košickej turňi dva holubki šedzja“, dolni „A od Prešova f tim poľu“ aľe pod ňimi ľem jedno celo „Tam okolo Ľevoči, tam še voda toči“. A ešči jak, hlopi!
Dovarili sce, možece podavac na stol, najľepši s veľku ložku a poradnim krajcom domaceho hľebika. No a jak še potim v polohe ľežmo na divanu šicko v bruhu spoji a v hlave prešpi, treba bezodkladňe stanuc a vibehnuc na popoludňajšu do Šišpľacu na kupalisko, bo višlo slunko a Hilda zrucila župan. A tak je ňeľem, že zaš na co kukac, aľe vo vodze še da aj fajňe vi…..vetrac a od štvartej už plafčik vibera nove vstupne, bo v ponuke je aj perličkovi kupeľ. A šicke co jedli na obed totu famoznu poľevečku, ta znaju, že placja za „hrahovi“.
Bo jak hvari klasik: JAK ŠI ZJEDOL HRAHOFKU, TA OBUVAJ TRETRI
ŽEBI ŠI BUL RIHĽEJŠI, JAK TVOJO VLASNE VETRI
Michal Buza st.