Važene, hňedka na začatku treba preložic nadpis, žebi bulo medzi nami, kuharami v najľepšim veku, jasno, že po a/ jake, po b/ čije a po c/ co. Ta slovičko fajne ma teľo viznamoch, že prisamvačku presňe pasuje na kamaratku „Fanny“, jak som Fraňťišku na kratko volal, bo kedz sebe spomňem, ta bula aj jemna, aj ľehka, aj drobna, aj hebka, aj citliva, aj kvalitna, aj uhladzena, aj šikovna a to som aňi ňemušel kukac do ňemecko- slovenskeho slovňika. Zato slovičko fritatki som v žadnim slovňiku ňenašol, hoc su skoro na každej špajzekarce, ibaže pod nazvom palacinki, žebi bambuhi v restavrantoch pri stoľe ňeotravovali. Šak dňeška aj bez mučeňja priznavam, že Fanny mi ľem raz ukazala, jak ich robi a od tich časoch som ju mal rad tak, že som tote fritatki robil vlasňe ja a nošil ich mojej laske až do posceľe. A ona mi tam na revanš zaš ukazala, jak to robi a od tich časoch som ju mal rad dva razi teľo.
Co je vo fritatkoch tam, dnuka a na tim?
tam (cesto): tri vajca, štverc kila polohrubej muki, dva a pol deci mľeka, veľka ložka cukru, medzi paľce soli, mala ložka masla a dva deci kus ceplej vodi zos sodu
dnuka (polnka): deci a štverc šmetanki, dvacec deka zomľete orehi, pejc deka nakrajane hrozenka, dzešec deka vanilkovi cuker, poldecak rumu a nastruhane skurki z naranči a citrona
na tim (poleva): horka čokolada na vareňje, dva deci mľeka, tri žoltki z vajca, dva veľke ložki kakaovi prašek, kuščik rozpuščeneho masla, dva ložki cukru a zaš pol deci rumu
Postup roboti:
Jak kukňece na ingredijencije, ta vam muši bic jasno, že tota fajnota ňeje určena pre dijabetikoch (bo cuker na každim rohu) a aj bambuhi budu na koňec tak, či tak priotravene, bo deci rumu na dzešec ňepripravenich- ňeogabeš.
Mňe še na fritatkoch furt navecej pači začatek roboti, bo cesto še robi ľehko aľe muši najmeňej dva hodzini preľežec a tak je furt dosc času preľežec aj f posceľi (najľepši pri Fanny). Vajca, muku, mľeko, cuker a ščipku soľi rozšprudľujece v misečke na rjedke cesto a položice dagdzi na kuhinsku desku. Potim už ľem cez male prestafki staňece z posceľi a medzi preľehafkami hodzice do kuhiňi na osvježujuci napoj a pomješac našo cesto.
Jak pridze veľka prestafka, ta je čas zrobic polnku, bo to už ňe taka sranda, jak f spalňi. Aľe zaš, čim je človek starši, ta je zaujimave, že sranda še prescahuje do posceľi, zato zrobic polnku je pri kuhinskej deske ľehše (ľem to ma tragicke nasledki). Kuščičko nahrejece šmetanku a pridace do ňej pomľete orehi, vanilkovi cuker, nastruhanu narančovu a citronovu skurku a hrozenka, co sce namočili v rume a nakrajali na drobno. Dušice das minutu. Veľka prestafka skončila, idze še dušic do posceľi. Ľem pametajce, že aj najsrandovňejša sranda raz skonči, bo možece bic aj kuzelňik a eskamoter v kuhiňi, aľe jak sce babroš a posera f spalňi, ta je ľem otazka času, kedi vam frajerka napiše do mobilu: „Fritatki buli dobre, aľe radši zostaňeme kamaraci na cali život“.
A tu su ľem dva možnosci. Rozširic okruh kamaratkoch, abo začac zhaňac dajaku novu, co ešči ňeookoštovala tote fajne fritatki. Vimena aľe ňeznamena, žebi še s receptom robilo daľej inakši, jak s totim Faňinim. Na panvicu dace rozpuščic kuščik masla, do cesta naľejece kuščik sodovej vodi a cesto viľejece tak, žebi še po calej ploche panvici urobila cenka verstva, ftera še budze opekac z jednej aj druhej strani do švetlohňeda. A tu je aj čas pobavic še s poľevu. Čokoladu rozpuščice v horucim mľeku, zložice z pecika, pomaľučki primješace žoltki z vajca a kakafko. Napečene fritatki napolňice s orehovu zmesku, skrucice do roladički, šupňece na taňer a poľejece cik- cak s čokoladovim zazrakom.
A nova kamaratka še budze cešic, jak ju pozvece ku stolu, bo ešči ňezna, že každa sranda konči v okamžiku, kedz budze mušela obetovac tote palacinki za kamaratšaft na cali život. A teraz to ma o to ľehše, bo recept na Faňino fajne fritatki som dal do pľacu, že už sebe ich každi može zrobic sam. Ešči, že z ingredijencijoch zostal na pľacu aj druhi podecak rumu, ta s ňim možece začac srandovac f posceľi.
Bo jak hvari klasik: JAK ŠE RAZ SRANDA PRESCAHUJE Z KUHIŇI DO POSCELI
TA ŠI HLOPE ZOSTARNUL A MLADOSC JE V PERDELI
ĽEM ŠE ZA TO ŇETREBA HŇED UCEKAC OBEŠIC
KAMARATKU F SPALŇI MOŽEŠ AJ S TIM RUMOM POCEŠIC
Michal Buza st.