72 ročná Jevgenija Kosťukevičová je neurologička a venuje sa akupunktúre. Jevgenija pochádza z lekárskej rodiny. V rodine sú piati doktori. „Je to rodinná tradícia. Môj nebohý manžel bol lekár, ja som lekárka. Syn robí v Levoči na záchranke. Zachraňoval ľudí a riskoval svoj vlastný život, napríklad, keď sa zrútil diaľničný most, alebo keď vybuchlo v tuneli Šibenik. Synova manželka je očná lekárka a aj moja dcéra je doktorka. Momentálne však nemá prácu,“ vymenovala Jevgenija.
Jevgenija prišla do Spišskej Novej Vsi pred pätnástimi rokmi z polostrova Krym. „Na Kryme sú strašné horúčavy. Postihol ma Černobyľ, vadilo mi slnečné žiarenie. Odpadávala som tam. Môj manžel dostal po Černobyle infarkt, porážku a zomrel. Prišla som do Spišskej, kde je chladnejšia klíma, ktorá mi vyhovuje,“ opísala doktorka dôvod svojho fungovania v Spišskej.
V metropole Spiša si zvykla. „Mám rada históriu. Navštevujem jaskyne, hrady, zámky, chodím do divadla, do kina, na konferencie. Vierovyznania som pravoslávna, v Spišskej chodím na omše do greko katolíckeho chrámu. Je tu krásna príroda, mám tu dobrých kamarátov i pacientov,“ ozrejmila.
Ukrajina jej nechýba. „Je tam strašná bieda, nechcem sa vrátiť späť domov. Aj tu, na Slovensku sa treba obracať, ale som tu spokojná. Odrádzajú ma aj aktuálne protesty v Kyjeve. Tak krásne mesto ako je Kyjev, úplne zničili. Pomníky porozbíjali, krížik zrezali, nemám rada nacionalizmus,“ odvetila. Jevgenija sa venuje akupunktúre už 41 rokov. „Medicínu som študovala v Ivano – Frankovsku, v Číne, v Moskve, Kyjeve a Simferopole,“ spresnila. Ambulanciu má na sídlisku západ. „Prichádzajú ku mne ženy, ktoré nemôžu otehotnieť. Spoločne riešime problém s maternicou. Okrem toho ku mne chodia pacienti so zablokovanou chrbticou, hypertenziou (vysokým krvným tlakom), s problémami zraku, pečene, pankreásu, žalúdka, či detskej mozgovej obrny. Zachraňujem ich od operačných zákrokov,“ vysvetlila.
Jevgenija doma veľmi rada pripravuje špeciality bývalého Sovietskeho zväzu: „Varím výborný boršč, šašlík, pelmeni – to sú maličké pirohy plnené mletým mäsom, ochutené cibuľkou, soľou a peprom,“ prezradila recept na ukrajinskú dobrotu. U Jevgenije sú v jedálničku na prvom mieste naše slovenské koláče. „Milujem všetky vaše koláče a bylinkový čaj. Keďže sme žili na Kryme, pri mori, ľúbim aj ryby. Vidím, že Slováci nie sú až takí milovníci rýb. Tie pripravujem aj na Vianoce, 24. decembra aj 6. januára. My máme Vianoce dvakrát,“ dodala s úsmevom.
(sim)
FOTOGALÉRIA: