Kúsok Talianska v Spišskej Novej Vsi. To prináša reštaurácia Sottopassaggio. Nemá najvýhodnejšiu polohu (nájdete ju oproti Ornažovému gymnáziu), ale má ponuku jedál, prostredie i obsluhu, ktorú ocení každý skutočný gurmán.
Široko-ďaleko na Spiši nenájdete reštauráciu, ktorá by tak profesionálne zvládla ponuku aj prípravu talianskych jedál podľa originálnych receptúr. Teda nie pizzu zaliatu kečupom a posypanú šampiňónmi a strúhaným eidamom. Ale pravé chute a vône Apeninského polostrova.
Príbeh tejto reštaurácie sa začal písať v decembri 2008. Už v tedy bolo jasné smerovanie – talianska reštaurácia rodinného typu. Gurmáni ocenia dôslednosť vo využívaní tých najčerstvejších surovín. Samuel Polomský, ktorý „ristorante“ vedie, v tom má absolútne jasno: „Nepoužívame umelé dochucovadlá, žiadne bujóny, vegety, kečupy atď. Náš jedálny lístok je krátky. S dôrazom na úplne jednoduché veci, ktoré však ak sú robené s láskou aj inak chutia. Od domáceho chlebíka, pizze z pravej talianskej múky, čerstvých morských rýb, plodov mora (na čo sa špecializujeme-chladená vitína), cestovín, jahňaciny (avšak iba sezónne) a hovädziny až po homára, ktorého zákazníkom vylovíme z nášho morského akvária a pripravíme.“
A nechýbajú, samozrejme, ani tradičné talianske dezerty. Okrem jedla vás uchváti aj prostredie. Výkladnou skriňou podniku sú letná záhrada a nočný bar. Jeho jedinečnosťou je viac ako 50 druhov karibských rumov.
Ak viete oceniť originalitu, Sottopassaggio vás príjemne prekvapí. Ak majú vaše chuťové poháriky rady zmenu, patríte k partii ľudí, ktorí priniesli kúsok nefalšovanej talianskej gastronómie aj do nášho mesta. „Pri profilovaní reštauracie nás ovplyvňovalo hlavne priniesť niečo nové, čo neponúka nikto v širšom okolí. Ale hlavne do reštaurácie by sme mali ísť za niečim, čo si nedokážeme pripraviť doma alebo aspoň lepšie ako doma, lebo halušky od babičky sú najlepšie a v reštaurácii by mali byť aspoň ako od babičky,“ vysvetľuje Samo Polomský. A pre všetkých novoveských patriotov pridáva aj tento recept:
Risotto allo zafferano – Šafránové rizoto:
Suroviny: 400g ryže, 80g masla, 1 cibuľa, 80g strúhaného parmezánu, 1,5 l vývaru, 1 polievková lyžica šafranu,čierne korenie
Cibuľu posekáme a dáme ju restovať do hrnca s 50 g masla. Pridáme ryžu, dobre pomiešame, vlejeme víno a necháme ho odparovať asi 1 minútu. Postupne prilievame vriaci vývar. Za stáleho miešania varíme 15 minút. Uprostred varenia pridáme šafrán, ktorý sme rozpustili v troške vývaru. Odstavíme zo sporáka, pridáme parmezán, zostávajúce maslo a necháme odstáť 3 minúty, prikryté utierkou. Dobre pomiešame, okoreníme a podávame. K tomuto jedlu sa vynikajuco hodi Pinot bianco, čiže Rulandské biele alebo Pinot gris, čiže Rulandské šedé.
FOTOGALÉRIA: