Na prvý pohľad je Spišská Nová Ves krásne a upravené mesto, plné zelene a oči lákajúcich budov a historických pamiatok. Takýto, síce dôležitý, ale trochu povrchný pohľad mávajú zväčša jeho návštevníci a turisti.
My, domáci a nefalšovaní Novovešťania sa vieme potešiť z každej opravenej fasády domu, či z otvorenia novej prevádzky. Smutne sa pozeráme na chátrajúcu budovu bývalej Baníckej priemyslovky a teší nás každá predajňa, či reštaurácia, ktorá sa dokáže v konkurencii presadiť a roky potom dodáva nezameniteľný kolorit námestiu. Je ich našťastie stále dostatok a my sme sa pri dnešnom výbere domácich podnikateľov a ich podnikov rozhodli zamerať na gastronómiu. Prijmite našu pozvánku do 2 gastronomických prevádzok, v ktorých to nádherne vonia a skvelo chutí. Začneme v tej mladšej.
SLAVO SUCHEŇÁK A JANKA BANDŽUCHOVÁ
Táto dvojica dostala v lete 2005 nápad (chuť už mali) vytvoriť gastroprevádzku, ktorá do tej doby v Spišskej Novej Vsi chýbala. Pustili sa do splnenia svojho sna spoločne, rovnako ako spoločne na tie chvíle spomínajú: „Aj napriek zdĺhavému vybavovaniu povolení a problémovej realizácii sme 24. januára 2006 slávnostne otvárali prevádzku, ktorej názov sme mali dávno predtým vymyslený. Tak sa značka Sun Food bagetéria stala relatívne rýchlo obľúbenou značkou hlavne medzi mladými ľuďmi.“ Nepochybne. Poctivé bagety (a nielen tie, pretože ponuka je omnoho širšia), príjemné prostredie, nadštandartne milá a profesionálna obsluha, či ceny, ktoré nezruinujú ani študentov – to všetko už 9 rokov bagetéria ponúka. Jej zakladatelia radi spomínajú hlavne na „ukecaných“ zákazníkov. „Jeden z nich nám po roku fungovania povedal, že sme v Spišskej Novej Vsi spustili ,,bagetomániu“. Dostávali sa k nám aj zábavné ohlasy typu: ,,Dávate do bagiet nejaké návykové látky? Lebo dnes som tu už druhýkrát.“ Až vtedy si človek uvedomí, že to bolo správne rozhodnutie a aj ľudia oceňujú, že vo firme nenechávame len telo ale aj dušu. Bagety zo Sun Foodu si už dávno obľúbili aj tí skôr narodení. A z oka ich nespúšťala ani konkurencia. Tá im občas zdvihla adrenalín: „Najhoršie bolo, keď úspech nášho podnikania prerástol do kopírovania nášho know-how a neférový konkurenčný boj.“ Mladú dvojicu gastropodnikateľov to ale z miery nevyviedlo. A statočne bojujú aj s podmienkami, ktoré nie sú pre podnikateľov na Slovensku práve najjednoduchšie. Hovoria: „Myslíme si, že štátna správa malých podnikateľov zbytočne zaťažuje nadmernou byrokraciou a nezmyselnými poplatkami. Podľa nás by sa štát mal zamerať viac na podporu práve takýchto malých podnikateľov preto, že vytvárajú stabilné pracovné prostredie a ich podnikanie nie je len ich príjmom ale aj poslaním.“ Slavo a Janka sú dobrými patriotmi, čo sa prejavuje aj v spôsobe ich podnikateľského uvažovania: „V prvom rade nám ide o kvalitu našich výrobkov. Za prednosť považujeme aj stabilitu personálu, využívanie sezónnych surovín a dlhoročná úspešná spolupráca s lokálnymi dodávateľmi.“ Takže priatelia, ak ste ešte neochutnali niektorú z ich bagiet, napravte to. Verte mi, neoľutujete.
DANA ŘÍHOVÁ
V samom srdci námestia prevádzkuje Nostalgie – podnik, ktorý žiaden pravý gurmán nemôže nepoznať. Kuchyňu na svetovej úrovni začali v Spišskej Novej Vsi ponúkať ako prví, spolu s bývalým manželom. Na začiatku všetkého bola osobná skúsenosť. „Pracovala som najprv 7 rokov v Rakúsku, ako servírka v hoteloch a reštaurácii v Tirolských Alpách. Tam som zbierala skúsenosti v rakúskej gastronómii a spolu s priateľom kuchárom sme začali snívať o vlastnej reštaurácii. To sa nám podarilo uskutočniť otvorením reštaurácie Nostalgie v Spišskej Novej Vsi v júni 2000.“ So začiatkom nového milénia sa aj Spišská Nová Ves objavila na gastromape Slovenska. Nostalgie sa stala pojmom aj ďaleko za hranicami mesta, či Spiša. Jej majiteľka dobre vie, že v gastronómii to je ako v športe. Titul, alebo dobrá povesť sa nezískava ľahko, ale ešte ťažšie sa obhajuje. „Od začiatku otvorenia reštaurácie sa držíme nášho podnikateľského plánu byť originálnym a udržať si postavenie na trhu s pribúdajúcou konkurenciou, čo sa nám doposiaľ darí. Konkurenciu vnímam ako pozitívnu vec, ktorá ma núti na sebe pracovať a zároveň posúva ďalej.“ Neexistuje žiadny tajný recept, nefunguje náhoda, šťastie nevydrží. Dana Říhová, ako mnohé iné matky, musí zvládať dve profesie – matka a podnikateľka. Tým,ktorí by chceli ochutnať chlebík gastropodnikateľa odkazuje: „Dôležité je mať túto prácu rád, gastronómia pohltí celého človeka. Ak sa človek pre túto prácu rozhodne, musí neustále sledovať trendy v gastronómii, čítať odbornú tlač, navštevovať gastrovýstavy a konferencie, školiť kuchárov, absolvovať degustácie vína, sledovať vývoj na trhu a stále pripravovať niečo nové, zaujímavé pre našich zákazníkov.“
V prvej časti článku som vás pozval do Sun Food bagetérie ja. Do Nostalgie vás môže pozvať aj časť textu uverejnenom v najvýznamnejšom slovenskom časopise, zameranom na gastronómiu: „Nostalgie je skutočnou perlou gastronómie celého regiónu, o čom svedčí elegantné spojenie interiéru a gastronomickej ponuky. Slávne časy Vám pripomenie pestrá paleta predmetov na stenách reštaurácie, ale aj menu, v ktorom nechýbajú pochúťky americkej, mexickej a talianskej kuchyne. Farebnosť interiéru našla svoju odozvu v pestrosti ponúkaných jedál, ktoré sú jedinečnou symfóniou kvalitných produktov a fantázie kuchárov. Ochotný personál už len dopĺňa predstavy majiteľky osloviť každého, kto hľadá príjemné miesto na strávenie pekných a príjemných chvíľ, kde si vychutná každé sústo na tanieri, každý dúšok z pohára.“
-leb-
FOTOGALÉRIA: