Oddnes vám pod týmto názvom začíname v Spišskom Patriote prinášať gurmánske reportáže z najlepších spišskonovoveských reštaurácií. Práve tie dotvárajú kolorit nášho mesta a sú mimoriadne dôležité pri jeho hodnotení z pohľadu turistov. A vám, Novovešťanom, snáď prinesú dobré tipy, kde možno stráviť príjemné chvíle, na ktoré bude v dobrom spomínať aj váš žalúdok. Ako prvú sme sa rozhodli navštíviť reštauráciu Nostalgie.
Prerobiť časť Levočskej brány na kvalitnú reštauráciu dostali v roku 2000 Dana a Petr Říhovci. Do interiérov a hlavne menu preniesli svoje zahraničné skúsenosti a Nostalgie si zakrátko získala renomé u domácich aj turistov. Do mesta, kde sa v reštauráciách jedávali vyprážané rezne, alebo syry, priniesli špeciality medzinárodnej kuchyne. „Od začiatku sme prekvapili i obsluhou v polokošeliach a zásterách, prví sme otvorili letnú terasu,“ spomína Dana Říhová. Dnes je Nostalgie zavedenou značkou pre dobré jedlo v príjemnom prostredí.
Keď sa tam prídete najesť, čaká vás jeden problém: čo si vybrať, keď v jedálnom lístku na vás čaká veľa lákadiel. Filozofi ou je dodržiavať svetové trendy. Majiteľka Nostalgie vysvetľuje: „Počas roka k stálemu jedálnemu lístku pridávame i sezónne, špeciálne menu na obohatenie ponuky, napr. zimné menu, jarné menu, špargľové menu, letné menu, tekvicové menu, francúzske menu.“
Veľa pochvaly sa Nostalgii ušlo aj v médiách zameraných na gurmánstvo. Stala sa jednou z trojice najlepších reštaurácií na Slovensku a tak robí nášmu mestu dobré meno aj ďaleko za jeho hranicami. My sme ochutnali z aktuálneho Zimného menu. Hovädzí vývar s bryndzovými guľkami priniesol čakané i nečakané. Dobrý vývar zohrial a bryndzové guľky s ním vytvorili chuťovú kombináciu, ktorá stojí za to. A že bryndzu možno využiť nielen na halušky a pirohy, nás presvedčila aj lahodná bravčová krkovička s kyslou kapustou a bryndzovými taštičkami. Dobrý nápad na spišskú verziu českej „klasiky“. Ak ju ochutnáte, chuťové poháriky vám povedia: „Ďakujeme!“
Majiteľku Nostalgie sme poprosili aj o jeden recept pre čitateľov Spišského Patriota. Keďže sa blíži Veľká Noc, zvolila jahňacinku.
-leb-
Jahňacie kolienko s červenou šošovicou a špenátom
Na prípravu potrebujeme: jahňacie kolienko 1400 g, červenú šo- šovicu 200 g, mrazený špenát 200 g, mrkvu 400 g, petržlen 400 g, čerstvý rozmarín 10 g, červenú cibuľu 1 ks, pór 1 ks, čerstvé šampiňóny 120 g, červené víno 2dl
Jahňacie kolienko umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Koreňovú zeleninu – zeler, petržlen a mrkvu očistíme a nakrájame na väčšie kocky, pridáme nakrájané šampiňóny, premiešame, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením, cesnakom a čerstvým rozmarínom. Všetko spolu premiešame a rozložíme do hlbokého pekáča, podlejeme červeným vínom a na zeleninu poukladáme jahňacie kolienka, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre 3 hodiny pri 160 ˚C. Kým sa jahňacie kolienko pečie, predpripravíme si červenú šošovicu a to tak, že ju umyjeme a varíme v čistej vode asi 6 minút. Pred servírovaním si na panvičke opražíme na masle cibuľku, pridáme špenát, orestujeme a pridáme uvarenú červenú šošovicu a krátko orestujeme, ochutíme soľou, cesnakom, mletým čiernym korením. Šošovicovú zmes uložíme do stredu taniera, na to uložíme upečené kolienko, dookola naukladáme udusenú zeleninu, polejeme výpekom a podávame.
FOTOGALÉRIA: